Особливості збирання спаржі, - досвід господарства «Нікадарія»
Якщо збирання спаржі не буде організоване вчасно, фермер ризикує недоотримати значну частину прибутку.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
В господарстві «Нікдарія» вирощують товарну спаржу на площі 16 га. Розповідабчи про власний досвід тут зазначають, що пагони спаржі за сприятливої погоди відростають дуже швидко –– на 8 см за день. Після досягнення певної висоти, за внутрішнім годинником рослини, її верхівка починає розкриватися. Із цього моменту вишукана харчова продукція під назвою «спаржа» перетворюється на декоративну зелену рослину, яку в народі називають «заячий холодок».
«У результаті отримуємо неліквід, –– зауважив Євген Харлан, директор зі стратегії та розвитку ТОВ «Нікдарія». –– Тому за будь-якої погоди збиральники мають виходити в поле двічі на день».
Є стандарт, за яким спаржу постачають у магазини: пагін має бути завдовжки не менше 22 см. Якщо чекати, коли він настільки відросте від поверхні землі, може розкритися верхівка, тому стебло зрізують, заглибивши ніж у ґрунт. Ніжка зеленого або фіолетового пагона, що росла в землі, на 5 см залишається білою.
Коли один пагін у рослини зрізаний, вона намагається компенсувати втрату й виганяє інший. Так триває до того моменту, коли виробник припиняє збирання пагонів, аби не виснажити корінь рослини. Відтоді й аж до холодів спаржа нарощує зелену масу, збираючи сонячну енергію для розвитку кореневої системи, що активно розгалужується в радіусі до півметра та заглиблюється в ґрунт приблизно на метр.
Нагадаємо, за яких умов плантація спаржі даватиме прибуток.