Органічні ягоди підживлюють мікроводоростями та бактеріями
Органічне підприємство «Двіпа», що у Магдалинівському районі на Дніпропетровщині вирощує на 12 га малину, суниці та порічки, підживлює планатації мікроводоростями, підкисліє грунт бактеріями сінної палички та молочнокислими бактеріями.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Вже два роки вирощую хлорелу, адже вона має у своєму складі понад 50% амінокислот. Азот для рослини –– це як білок для людини, її основне живлення, – розповів агроном підприємства Богдан Гнатюк. – Хлорела містить хлорелін –– фунгіцид природного походження, він підтримує баланс мікрофлори в ґрунті. Хлорела харчується вуглекислим газом та потребує енергії сонця. У процесі життєдіяльності вона виділяє кисень та накопичує амінокислоти. Ми вносимо її щотижня в період вегетації культур у нормі 5–10 л/га».
«Двіпа» розташована на карбонових ґрунтах, тому їх постійно треба підкислювати.
«Сінну паличку (Bacillus subtilis) із меласою та сіном заквашуємо самостійно і отримуємо дуже кислу субстанцію. Заливаємо воду із pH 7,0, а на виході отримуємо pH 3,5 і постійно вносимо отриманий розчин, аби підкислювати ґрунт, – поділився спеціаліст. – Так само додаємо біоперпарат «Емочка». Сам по собі він не має жодного впливу: по суті, це молочнокислі бактерії, які просто гарно закислюють ґрунт. Ми їх теж розмножуємо в бочках та вносимо».
Також у господарстві зробили біореактор, який переробляє різні рослинні рештки. Туди ж вносять біопрепарати і триходерму.
«Три роки тому здали зразок рідини з біореактора на аналіз у лабораторію. Виявилося, що ця витяжка містить 0,4–0,5% азоту, що є додатковим джерелом азоту органічного походження», – додав Богдан Гнатюк.
Читайте також: Для підживлення органічної малини використовують витяжки з компостів