Охолодження ягід слід провести не пізніше ніж за три години після збирання
Подовжити період зберігання ягід допомагає швидке охолодження, завдяки якому зменшуються втрати на дихання і випаровування, обмежується втрата води та в’янення, уповільнюється діяльність мікроорганізмів.
Зниження температури допустиме до певної межі, яка є різною для різних видів ягідної продукції.
Точка замерзання залежить від концентрації клітинного соку, яка визначається вмістом розчинених у ньому цукрів. Що вищою є концентрація клітинного соку, тим нижчою є точка замерзання.
Потрібно запобігати навіть незначному підморожуванню, оскільки структура м’якуша пошкоджується, клітини деформуються і розриваються кристалами льоду після дефростації. Така продукція надалі дуже швидко пошкоджується фітопатогенною мікрофлорою та повністю втрачає якість.
Попереднє охолодження свіжих ягід потрібно провести в найкоротші терміни, не пізніше ніж через 1-3 год. після збирання, тому пункт для післязбиральної доробки ягід має бути розташований на невеликій відстані від місця збирання врожаю.
Охолоджені плоди менше схильні до в’янення, мають низький рівень етилену, стійкіші до фізіологічних пошкоджень. Найчастіше охолоджують ягоди, застосовуючи активне вентилювання прохолодним повітрям.
Після охолодження важливо уникати повторного нагрівання ягід, оскільки це спричинятиме появу конденсату, який призведе до швидкого їх псування та повної втрати якості.
Додати коментар