Обсяг ринку ягід в Україні становить понад $100 млн
Україна забезпечує 25% східноєвропейського виробництва м’яких ягід (суниця, смородина, малина тощо) і 10% ‒ твердих ягід (вишня, черешня), але їх експорт складає відповідно 6% і 3%.
Про це заявила керівник Info-Shuvar, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман, повідомила Рада з питань експорту продовольства (UFEB).
«Наші виробники не мотивовані виходити на зовнішній ринок – поки що вистачає внутрішнього збуту, ‒ зауважила вона. ‒ Поки що маржа достатня, але це тимчасово. Ми мусимо думати про експорт».
За словами Тетяни Гетьман, обсяг ринку твердих ягід в Україні становить близько 65 тис. тонн, або $53 млн, а м’яких ‒ 55 тис. тонн, або $51 млн.
У 2010-2013 роках масово закладалися нові ягідні насадження. Лідерами за розширенням виробничих площ (а в перспективі ‒ за зниженням ціни) є малина, лохина та смородина.
Водночас ціни на черешню та суницю лишатимуться стабільними, оскільки процес розширення плантацій під ними загальмувався.
Тетяна Гетьман прогнозує, що в Україні й надалі продовжуватиметься розвиток сегменту заморозки ягід, кооперації виробників, а також вирощування органічної продукції на експорт.
Експерт розповіла, що споживання свіжих ягід у світі щорічно зростає на 15%. Головні споживачі – це США, Росія, Німеччина, Велика Британія, Бельгія та Франція. Майже половина світового обсягу торгівлі припадає на суницю садову, споживання якої зростає щороку приблизно на 3-5%. Але з кожним роком ця ягода дещо поступається часткою лохині та малині, які є лідерами за темпами зростання продажів у світі (17-20% щорічно).
Додати коментар