Обробка винограду залізним купоросом на тиждень-два стримує вегетацію
Василь Прилипко разом з сином Олександром у Ладижині Вінницької на 20 сотках вирощують 4-5 тонн винограду. Щоб вберегти рослини від пізніх заморозків, планують поставити систему дощування, а поки що обробляють рослини мідним купоросом, що на тиждень-два стримує вегетацію.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Ранньою весною ми проходимо залізним купоросом, який у певній концентрації стримує початок вегетації, – розповів Олександр Прилипко. – Це треба робити за тиждень до того, як ми бачимо, що виноград уже буде розпускатися. Можна обробити й відразу після того, як відкрили виноград від зимового захисту. Це на тиждень-два відтермінує розпускання».
За словами фермера, через нестабільність клімату нині важко спрогнозувати настання моменту відкриття винограду.
«Торік ми відкривали виноград приблизно 1 квітня, бруньки вже були готові розпуститися під агроволокном, як раптом пішов мокрий сніг, що не дуже добре вплинуло на розвиток винограду та врожайність, за яку з кожним роком доводиться боротися дедалі більше», – поділився Олександр Прилипко.
Читайте також: Фермерми поставили протиградову сітку, щоб захистити грона винограду від хвороб