Нові патогени загрожують світовому томатництву

Віруси Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) та Tomato leaf curl New Delhi Virus (ToLCNDV) нині становлять серйозну загрозу для вирощування томатів у всьому світі.
Про це йдеться у матеріалі журналу «Плантатор».
ToBRFV, виявлений у 2015 році в Йорданії та Ізраїлі, швидко поширився й спричиняє значні втрати врожаю. ToLCNDV викликає скручування листя та деформацію плодів, істотно знижуючи продуктивність.
У межах проєкту HARNESSTOM, створений за ініціативою ЄС, вчені досліджують гени, що забезпечують стійкість до цих вірусів. Зокрема, у диких видів томатів, таких як Solanum pennellii, ідентифіковано QTL на хромосомі 2, пов’язані зі стійкістю до ToBRFV.
Для боротьби з ToLCNDV вивчаються гени серії Ty (Ty-1, Ty-2, Ty-3) та застосовується технологія CRISPR/Cas9 для редагування геному. Отримані результати вже використовуються у селекційних програмах, що дозволить створювати нові сорти томатів із підвищеною стійкістю та зменшувати втрати врожаю.
Читайте також: Вірус ToBRFV став загрозою і для переробної галузі томатів, – аналітики