Овочі-Ягоди-Сад

Нові патогени загрожують світовому томатництву

Нові патогени загрожують світовому томатництву

Віруси Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) та Tomato leaf curl New Delhi Virus (ToLCNDV) нині становлять серйозну загрозу для вирощування томатів у всьому світі.

Про це йдеться у матеріалі журналу «Плантатор».

ToBRFV, виявлений у 2015 році в Йорданії та Ізраїлі, швидко поширився й спричиняє значні втрати врожаю. ToLCNDV викликає скручування листя та деформацію плодів, істотно знижуючи продуктивність.

У межах проєкту HARNESSTOM, створений за ініціативою ЄС, вчені досліджують гени, що забезпечують стійкість до цих вірусів. Зокрема, у диких видів томатів, таких як Solanum pennellii, ідентифіковано QTL на хромосомі 2, пов’язані зі стійкістю до ToBRFV.

Для боротьби з ToLCNDV вивчаються гени серії Ty (Ty-1, Ty-2, Ty-3) та застосовується технологія CRISPR/Cas9 для редагування геному. Отримані результати вже використовуються у селекційних програмах, що дозволить створювати нові сорти томатів із підвищеною стійкістю та зменшувати втрати врожаю.

Читайте також: Вірус ToBRFV став загрозою і для переробної галузі томатів, – аналітики