Недофінансований овочевий проєкт гірше непочатого, – фермер

Технологічна карта виробництва овочів борщового набору у минулому сезоні від посіву до збирання коштувала 300 тис. грн на гектар. Це виключно операційні, виробничі витрати, куди не входять інвестиції у крапельне зрошення, у техніку та її амортизацію та інші капітальні витрати.
Таким даними у своїй статті для журналу «Плантатор» ділиться Вадим Кричковський, директор господарства «Органік-Д» (Вінницька область).
Крім того доведеться ще витратити на зберігання, відвантаження та адміністративні задачі, уточнює він.
«Перш ніж розпочати овочевий проект, розраховуйте, чи він вам під силу, – наголошує Кричковський. – Тому що, якщо у вас на певному етапі елементарно не вистачить оборотних коштів, ви його завалите і втратите кошти. Пам’ятайте, що недофінансований проект це гірше ніж не початий проект!»
Операційні витрати овочевого проєкту:
- обробіток ґрунту та амортизація техніки (4%);
- мінеральні добрива (21%);
- насіння (10%);
- ЗЗР (13%);
- фертигація (17%);
- паливно-мастильні матеріали (6%);
- орендна плата за землю (11%)
- збирання урожаю (18%)
«Раджу витрати на збирання корелювати якимось коефіцієнтом, тому що воно має прямо пропорційно відповідати тому тоннажу, який ви плануєте виростити», – додає фермер.
Читайте також: Експертка проаналізувала падіння ціни на цибулю