Найбільше вітаміну С має сорт лохини Блюрей, а поліфенолів – Еліот

Найвищий рівень вітаміну С мають сорти лохини Блюрей (15,31 мг/100 г FW), Сімултан (14,34 мг/100 г FW), Дюк (14,11 мг/100 г FW) та Компакт (14,00 мг/100 г FW).
Такі дані представлені у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи», з посиланням на дослідження Університету аграрних наук та ветеринарної медицини та Інституту досліджень плодових культур (Румунія).
Досліджувалися поширені у Європі сорти Блюрей, Дюк, Еліот та Ханна Чойс, а також румунські – Компакт, Делічія, Сафір, Сімултан та Вітал. Науковці показали, що вміст вітаміну С у лохині коливається від 3 мг до 18 мг на 100 г. Найнижчий рівень вітаміну С зафіксовано у сортах Сафір (11,84 мг/100 г FW) та Вітал (11,59 мг/100 г FW).
Аскорбінова кислота є важливим антиоксидантом, який допомагає нейтралізувати вільні радикали. Не менш важливим є вміст поліфенолів, який більше залежить від генотипу, ніж від умов навколишнього середовища. Найвищий рівень поліфенолів зареєстровано у сорту Еліот (6383,74 мг GAE/кг). Найнижчий рівень поліфенолів – у сорту Сафір (2726,82 мг GAE/кг).
Середні значення зафіксовано у сорту Ханна Чойс, Дюк, Компакт та Сімултан.
Читайте також: Сорт лохини Еліот виявився найсолодшим і найкислішим, – румунське дослідження