На Закарпатті продають перші місцеві черешні – маюшки
На ринках Ужгорода кілька днів тому з’явилася ранні закарпатські черешні. Їх називають маюшки, бо достигають у маю, себто, травні.
Про це повідомляє «Карпатський об’єктив».
«Стиглі плоди зібрали у теплих районах краю – на Виноградівщині, Берегівщині, Іршавщині, Мукачівщині. Урожай продають господарі та перекупники», – повідомляє видання.
Зауважується, що цього року ціни нижчі, ніж минулого року від 60 до 100 грн/кг. Проте, купують небагато.
Нагадаємо, експертка Марія Лакеєва спрогнозувала проблеми з кісточковими. За її словами, забезпечення України кісточковими фруктами найбільше залежить від перебігу бойових дій, менше – від погоди, яка теж не найкраща.
Основне виробництво черешні розташоване в окупованому Мелітополі. Виробництво на неокуопованих територіях, таких як Дніпропетровщина, Миколаївщина – ускладнене тим, що садки обстіляні касетними боєприпасами, і не всі з них розірвалися. Інші області, що не піддавалися інтенсивним обстрілам, потерпають від нестачі персоналу, частина якого евакуювалася, частину – мобілізували в армію.
Читайте також: Турецьку черешню переспрямують з України та Росії на ЄС