На тривалість зберігання ягід впливають погоднокліматичні чинники
Найсприятливішими умовами для формування лежкої плодоягідної продукції є рівномірні температура та вологість протягом періоду вегетації.
За пониженої температури ферменти не активізуються і достигання ягід гальмується, збіднюється їх біохімічний склад.
За температури, яка перевищує оптимум, відбувається денатурація ферментів у результаті теплової інактивації, тривалість достигання скорочується.
У разі нестачі вологи протягом вегетації понижується інтенсивність фотосинтезу, клітини стають біднішими на сухі речовини, вітаміни. Аналогічну дію спричинює надлишкова волога.
Натомість висока інтенсивність освітлення, довгий чи середній день (на півночі) збільшують нагромадження речовин.
У період вегетації важливо також підтримувати вологість ґрунту (субстрату) на рівні найменшої вологоємності, за тиждень до збирання поливи значно скорочують, рівень вологості наближають до точки поливу.
Додати коментар