На Сумщині поділилися рецептом мочених яблук
Оприлюднено рецепт традиційних мочених яблук, який був розповсюджений в селі Мачулища на Сумщині.
Про це повідомляє «ОТГ-Інформ Сумщина» на своїй сторінці у Фейсбук.
«Для замочування яблук брали плоди зимових твердих соковитих сортів (Антонівка або Пепінка). Фрукти мили та завчасно готували для них посуд, обов’язково дерев’яний. Це була діжка або бодня, називали по-різному.
Низ діжки застеляють житньою соломою, викладають шар яблук, зверху – листя малини, вишні, смородини, потім знов яблука. Так повторюють до самого верху діжки. Застеляють все знову житньою соломою та заливають водою».
Уточнюють, що на 𝟭𝟬-літрову діжку в теплій воді (𝟭л) розчиняють столову ложку солі та маленьку склянку цукру (звісно, цукор почали використовувати вже пізніше, а спочатку додавали мед – велику склянку). Цей розчин виливали в яблука, доливали діжку водою, так щоб плоди були вкриті розчином. Накривали гнітом й давали настоятись. Два-три дні яблука стояли при кімнатній температурі, потім діжку виносили у погріб. Яблука, приготовані у такий спосіб, дуже смачні та запашні.
Читайте також: Фермери переробляють яблука на сік, а сливи – на ткемалі