На Поділлі відроджують історичні виноградники
Сімейна виноробня «Винний дім Гігінеішвілі» розпочала масштабне відновлення історичних виноградників на Поділлі, між Могилів-Подільським і Бронисею, де раніше працювали насадження, засновані ще фельдмаршалом Вітгенштейном 200 років тому. У 2025 році підприємство планує посадити 20 тис. саджанців на 4 га землі, створюючи унікальний український теруар.
Про це повідомляє журнал «Напої. Технології та Інновації».
Директор і головний винороб Димитрій Камінський зазначає, що ділянка має великий потенціал, підтверджений німецькими вченими: земля тут скеляста, піщаник, сприятлива для вирощування середньо-ранніх і середньо-пізніх сортів. Висаджують такі сорти як Іршаї Олівер, Рислінг, Піно Нуар та Одеський чорний. Засновник Володимир Гігінеішвілі додав, що останні саджанці для нових насаджень придбали у Словаччині.
Окрім відновлення виноградників, «Винний дім Гігінеішвілі» активно впроваджує грузинські технології. У 2024 році виноробня заклала 8 квеврі об’ємом 1,2 т кожна, привезених із Грузії. Перший урожай, перероблений у 2024 році, вже дав унікальні вина-амбасадори: Одеський чорний і Сухолиманський, зроблені у квеврі.
Виноробня вже сформувала три лінійки вин: ординарні, витримані у дубових баріках (225-літрових бочках) від 9 до 15 місяців, та вина з квеврі. Підприємство успішно розвивається понад 10 років і, крім виробництва, активно розбудовує туристичну інфраструктуру, запустивши дегустаційний зал та невеликий готель.
Читайте також: В Україні з’явилося 70 нових виноробень під час війни