На півночі України рекомендують вирощувати ранні та середньоранні сорти винограду
Через глобальне потепління на півночі України можна успішно вирощувати ранні та середньоранні сорти винограду.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Протягом останніх років сума активних температур у районі Києва становить 2800–3000 °С. Це є наслідком загального потепління на планеті, – зазначає видання. – За збереження цієї тенденції через 10–15 років теплозабезпеченість Києва сягатиме теплозабезпеченості Одеси (3260 °С).
На підставі цих даних для Київської області та південних районів Чернігівської, Житомирської областей рекомендують дуже ранні сорти, а також раннього і середньораннього термінів достигання. А сорти пізнього достигання з вегетаційним періодом понад 130 днів (сума активних температур понад 2800 °С) до вирощування в цій зоні не придатні.
Важливою характеристикою кліматичних умов місцевості є тривалість безморозного періоду — часу від закінчення останніх весняних приморозків і настання перших осінніх морозів.
«Для створення високоврожайних і довговічних насаджень слід обирати найкращі комплексно стійкі сорти, що найбільше пристосовані до умов господарства, – радить журнал. – Для фермерського виноградника чи насаджень на обійсті вистачить 5–6 столових сортів, які є економічно найвигіднішими. Терміни їх достигання мають бути різними, щоб максимально розтягнути період надходження свіжого винограду. Слід підбирати сорти високоврожайні, що дають високоякісну продукцію, тоді виноградник матиме найбільшу рентабельність».
Читайте також: Виноградарям планують збільшити дотації