Овочі-Ягоди-Сад

На Херсонщині вчені планують вивести вітчизняні гібриди овочевої сої

На Херсонщині вчені планують вивести вітчизняні гібриди овочевої сої

До 2027 року вчені Інституту зрошуваного землеробства НААН України під Херсоном планують вивести власні високопродуктивні гібриди овочевої сої, ідеально адаптовані для нашого клімату.

Про це повідомляє «Голос України».

Насіння 15 сортів овочевої сої з Китаю, Японії та США науковці одержали з Національного центру генетичних ресурсів рослин України. 

«В овочевій сої надзвичайно великий вміст рослинного білку – до 14%. Причому цей білок дуже насичений, близький до тваринного – молочного, м’ясного. Недарма її просто обожнюють у Китаї та Японії», – розповіла Віра Боровик, провідна співробітниця відділу селекції Інституту зрошуваного землеробства.

Отримавши перший врожай, херсонські селекціонери на власному досвіді переконалися: ніяких складнощів у вирощуванні овочевої сої немає.

«Дозріла вона на дослідній ділянці вже наприкінці липня – на початку серпня. Технологія використовувалася практично та сама, що у сої звичайної, а вартість та рентабельність культури помітно вища – 17-20 тис. грн/тонн. Тому фермери вже навідуються до інституту й цікавляться, коли можна буде купити елітне насіння на більші площі», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Господарство на Вінниччині експериментує з вирощуванням непопулярних бобових