Овочі-Ягоди-Сад

На бруньках яблунь виявили бактерії, які пригнічують паршу

На бруньках яблунь виявили бактерії, які пригнічують паршу

Литовські вчені-біологи виділили 38 видів ендофітів з бруньок яблунь сортів Гала, Голден Делішес та Орловим. Ці бактерії, окрім іншого, стимулювали ріст саджанців та пригнічували й патогени парші яблуні.

Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».

Біохімічні тести підтвердили здатність цих мікроорганізмів стимулювати ріст саджанців завдяки активному синтезу ауксину (індол-3-оцтової кислоти). Виділені штами бактерії фіксували азот, виділяли сидерофори та ціаністий водень. Вони виявляли антагоністичну дію проти деяких патогенних бактерій і грибів. Зокрема, пригнічували патогени парші яблуні.

Ймовірно, добре відоме зниження генетично обумовленої стійкості деяких сортів яблунь до парші з віком може бути компенсовано саме «мікробіореакторами», які безупинно синтезують у тканинах листків складний комплекс корисних для рослин речовин.

«Ці результати є яскравою ілюстрацією того, що ендофіти здатні створювати ефективну й доволі надійну систему захисту рослин проти небезпечних хвороб та потенційно можуть використовуватися для біоконтролю збудників», – вважає Артур Ліханов, доцент кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП України.

Читайте також: Спеціаліст порадив, як боротися з паршею на яблуні