Минулорічні втрати врожаю фундука були незначними
За підсумками минулого сезону фундук деяких італійських сортів вийшов за розміром плодів на 10-15% менше, ніж торік.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Євген Лайтер, головний агроном фундукового напрямку агрохолдингу «Галс Агро».
«Це небагато та й не можна було компенсувати, скажімо, поливом, – уточнив він. – Головна проблема була у низькій вологості повітря та надвисокій температурі. Період сильної спеки тягнувся більше двох тижнів у період росту плодів».
Крім того, на ділянках у низинах господарство втратило через пізньовесняні приморозки практично 70% урожаю (приблизно 5 т).
Щодо шкідників і хвороб рік був відносно не страшний, додає Лайтер. Основний виклик – ранній розвиток борошнистої роси, та прояви фузаріозу на окремих ділянках, пов’язані із приморозком. Спека сприяла швидкому розвитку попелиці, але контроль системними препаратами дозволив її подолати.
Читайте також: Урожай італійського фундука на Київщині не потребував висушування