Овочі-Ягоди-Сад

Минулорічні втрати врожаю фундука були незначними

Минулорічні втрати врожаю фундука були незначними
Фундук Tonda Di Giffoni

За підсумками минулого сезону фундук деяких італійських сортів вийшов за розміром плодів на 10-15% менше, ніж торік. 

Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» написав Євген Лайтер, головний агроном фундукового напрямку агрохолдингу «Галс Агро».

«Це небагато та й не можна було компенсувати, скажімо, поливом, – уточнив він. – Головна проблема була у низькій вологості повітря та надвисокій температурі. Період сильної спеки тягнувся більше двох тижнів у період росту плодів».

Крім того, на ділянках у низинах господарство втратило через пізньовесняні приморозки практично 70% урожаю (приблизно 5 т). 

Щодо шкідників і хвороб рік був відносно не страшний, додає Лайтер. Основний виклик – ранній розвиток борошнистої роси, та прояви фузаріозу на окремих ділянках, пов’язані із приморозком. Спека сприяла швидкому розвитку попелиці, але контроль системними препаратами дозволив її подолати.

Читайте також: Урожай італійського фундука на Київщині не потребував висушування