Мигдаль з Хмельниччини витримує холодні весни
На Хмельниччині молдавські й кримські сорти мигдалю прищеплюють на маньчжурський персик, а гібридні форми — на різні види підщеп, такі як пуміселект (карликова), Еріка-99 (середньоросла) та гіркий мигдаль (сильноросла).
Про це в журналі «Садівництво по-українськи» розповідає Анатолій Лаба, відомий місцевий селекціонер та садівник.
Після м’якої зими та холодної весни, як цього року, мигдаль розпочинає цвітіння дуже рано, що є його звичайною особливістю. Гібридні форми починають цвісти вже з перших днів квітня, але через холод у саду немає бджіл та джмелів для запилення, і квіти опадають після цвітіння.
«У той же час молдавські й кримські сорти зацвітають на два тижні пізніше за гібридні форми, і комахи змогли запилити близько 10% їхніх квітів. У кримських насадженнях нормальним вважається запилення навіть 5% квітів мигдалю, – розповідає Лаба. – Ці сорти дають врожай навіть при весняних приморозках, коли температура опускалася до –3…–4 °C. Кожне дерево кримських сортів Делон і Нікітський-2240 дає в середньому понад двісті плодів».
Читайте також: Львівське господарство отримало плоди солодкого мигдалю