Морози в мінус 20 не страшні: названо технології, що врятували полуницю
Незважаючи на складні погодні умови 2025 року (лютневі морози до -20°C, затяжну холодну весну та травневі заморозки), деяким українським господарствам вдалося завершити сезон суниці садової (полуниці) з прибутком. Експерти зазначають, що найбільші втрати врожаю зафіксовані на рослинах, які вирощувалися на гребенях без укриття.
Про це повідомляє Асоціація «Ягідництво України».
За словами агрономки-консультантки, кандидатки сільськогосподарських наук Ірини Кобринець-Тимощук, головними факторами, які дозволили виробникам впоратися зі стресом і зберегти врожай, стали: захист рослин агроволокном та використання тунелів, превентивна система фунгіцидного захисту, а також ретельний контроль азоту та сівозміна.
Найбільш стабільні та передбачувані результати були у тих, хто вирощує полуницю в закритому ґрунті. Експертка наголошує, що саме такі технології мінімізують вплив мінливої весни на врожай. Вона радить максимально заповнювати тунелі ремонтантними сортами. «При цьому за будь-яких умов виробник буде з урожаєм, і зможе реалізовувати його максимально довго», – відзначила фахівчиня.
Читайте також: Експертка порадила сорти малини і суниці для старту бізнесу в тунелі