Мінеральність вина залежить від ділянки, де росте виноград, і від його удобрення
Правильне живлення виноградної лози має велике значення для процесу вініфікації. Зокрема, належне живлення винограду калієм відповідає за накопичення у ягодах цукру, що є ключовим для ферментації.
Удобрення винограду здатне значно впливати на якість отримуваного вина. Те, з якою інтенсивністю у вині проявляється мінеральність (одна з характеристик, відчутна під час пиття), ще донедавна приписували властивостям ґрунту, на якому вирощується виноград.
Найновіші дослідження засвідчили, що за мінеральність вина передусім відповідальні бурштинова кислота і леткі сполуки сірки. А це субстанції, які продукують дріжджі під час ферментації, і їх рослина не бере з ґрунту.
Синтез бурштинової кислоти та сполук сірки дріжджами пов’язаний із недобором мінерального азоту в м’якуші, а це своєю чергою залежить від присутності доступної форми цього елемента у ґрунті. Через це вино, отримане з винограду на малородючих ґрунтах, має сильніші мінеральні ноти.
Тобто мінеральність залежить від ділянки і від удобрення. На ділянці, багатій на поживні речовини, не отримати вина з мінеральним присмаком.
Додати коментар