Китайські вчені перенесли в томати гени жовтої камелії

У дослідженні, опублікованому 7 листопада 2024 року, науковці з Чжецзянського університету, Китайської академії лісового господарства та університету Westlake відтворили біосинтетичний шлях флавонолів із Camellia nitidissima в томатах. Вони виявили п’ять генів, які відповідають за утворення жовтих пігментів – зокрема кверцетину – і вмонтували їх у геном томата.
Так з’явився новий сорт із яскраво-жовтою м’якоттю та підвищеним умістом антиоксидантів.
Про це повідомляє Horti Daily
Це дозволило отримати плоди не лише з новим кольором, а й з високим вмістом флавонолів – речовин із потужною антиоксидантною дією. Дослідники також виявили в нових томатах унікальні для харчових культур сполуки, притаманні лише камелії – камеліясиди А і С.
«Цей проєкт поєднує біологію декоративних рослин з удосконаленням продовольчих культур. Передавши пігментний шлях камелії до томатів, ми показали, як синтетична біологія може пробуджувати прихований метаболічний потенціал і приносити реальну користь для здоров’я», – зазначив професор Пеньсян Фань, співавтор дослідження.
Учені наголошують, що така селекція відкриває шлях до створення функціональних продуктів нового покоління – з користю не лише для ока, а й для організму.
Читайте також: В Індії створили безнасіннєві томати з більшою кількістю м’якоті