Квадратні камери у плодосховищах оптимізують транспортні шляхи в них
Перед створенням проекту плодосховища чи переробного комплексу слід попередньо узгодити з проектантами розмір холодильних камер, завантажувальних майданчиків, основних і додаткових робочих приміщень — відповідно до габаритів техніки, сортувальних, пакувальних і переробних ліній.
Якщо йдеться про переробку, то необхідно організувати складські приміщення для готової продукції, допоміжних матеріалів і тари.
Кількість і розмір холодильних камер для зберігання плодів визначається кількома чинниками:
– різними вимогами сортів до режимів зберігання;
– використанням сховища в літні місяці;
– площею та плановою врожайністю насаджень;
– вартістю спорудження перегородок та розмірами всього об’єкта.
Камери у плодосховищах за можливості повинні бути квадратними, щоб зменшити транспортні шляхи в них.
Висота їх залежить від міцності й габаритів контейнерів, максимальної висоти підйому контейнерів карами, зазвичай це в межах 5-12 м. У більшості випадків висота камер становить 6-8 м.
Для зберігання м’яких фруктів – плодів кісточкових та ягідних культур варто передбачити камери висотою до 6 м та ємністю 50-150 тонн. Для зберігання плодів зерняткової групи ємність камер може стартувати від 150 тонн.
Додати коментар