Кожен сорт смородини на різних грунтах дає різні результати, – експерт

Успішно вирощувати смородину можна далеко не у всіх областях України.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Володимир Тимків, засновник компанії Vimagro (Івано-Франківська область).
«Наприклад, на Житомирщині смородина росте гірше, ніж на Заході України, де більш вологий клімат, – пояснив він. – Не підходять культурі й умови півдня. Навіть якщо взяти одну Хмельницьку область, в її складі можуть бути регіони, де смородина може рости і де – ні».
При цьому смородині підходять різноманітні ґрунти – від глинистих до чорноземів та піщаних. За кислотністю, найкраща середа – нейтральна або трохи підкислена, у районі pH – 5,5. Основна вимога – щоб у 1,5-метровому шарі ґрунту не було залягання ґрунтових вод, аби коренева система не загнивала, а рослина не задихалася і не відмирала. Проте для різних зон і ґрунтів підходять різні сорти.
«Наприклад, ранній Гоферт дає високу врожайність (якщо все правильно робити – близько 10 т/га), підходить під збір комбайном, але має один мінус – на гарних родючих землях гілки лягають на землю під вагою ягід, що заважає механізованому збиранню. Водночас на бідніших землях Гоферт залишається прямостоячим, тому саме на них дає найкращі результати», – написав експерт.
Читайте також: Фермер розповів як вирощувати смородину без поливу