Овочі-Ягоди-Сад

Кісточкові фрукти можуть приносити $10 тис. з гектара, – експерт

Кісточкові фрукти можуть приносити $10 тис. з гектара, – експерт

Світовий ринок готовий переплачувати за якісну черешню, персик чи сливу. Українські фермери можуть заробляти до $10 тис./га, якщо зосередяться на інтенсивних технологіях, сортовій диверсифікації та організованому експорті.

Про це пише Володимир Воєводін, менеджер з управління кампаніями ТОВ «БАСФ Т.О.В.», у колонці на Agrotimes.

«Наші «рідні» сорти, ті ж Валерій Чкалов чи Крупноплідна з мелітопольської селекції, як були надійними, так і залишаються. Цього року вони добре пережили навіть ті весняні заморозки, які трималися кілька ночей поспіль і були більше схожі на зимові морози. І якщо іноземні сорти в таку погоду помітно постраждали, то наші вистояли», – зазначив Воєводін.

За його даними, рентабельність кісточкових у Європі становить 30–50%, в Україні – 40–45%. Початкові інвестиції – $2,4–2,75 тис./га. За врожайності 12 т/га й ціни $5/кг можна отримати виручку $60 тис. і чистий прибуток $10 тис. на гектар.

Основні загрози – весняні заморозки, моніліоз і шкідники, зокрема попелиця. Після збору врожаю багато хто припиняє захист, що підвищує ризик вимерзання дерев узимку. Експерт радить використовувати препарати з тривалим захистом.

Українські фермери також переходять на нові стратегії: замість одного сорту – кілька, щоб розтягнути період збору і уникнути обвалу цін. Слива теж переживає оновлення – дедалі частіше закладають сади з сучасними диплоїдними сортами з кращим смаком і лежкістю.

Читайте також: Пізня черешня з України є нішею для експорту