Картопляна ковбаса допоможе збільшити споживання картоплі
Змінити ставлення польських споживачів до картоплі може допомогти його сучасна, прогресивна та зручна версія – картопляна ковбаса. Роботу над цим продуктом завершили вчені з Університету природничих наук у Познані.
Про це повідомляє Agronomist.
Згідно з дослідженням, проведеним Інститутом економіки сільського господарства та харчових продуктів (IERiGŻ), споживання картоплі в Польщі різко падає протягом багатьох років. У 1960 році середній поляк з’їв 223 кг картоплі. У сезоні 2020/2021 років споживання склало 90 кг/особу, у тому числі необробленої картоплі лише 67,7 кг/особу.
Загальносвітова тенденція до скорочення споживання м’яса та продуктів тваринного походження, пошук зручних і смачних веганських продуктів, які можна вживати та готувати традиційним способом, може стати приводом для того, щоб задуматися про використання картоплі в цьому контексті. Ідея використовувати їх для створення веганських картопляних ковбасок виникла вченими з Університету природничих наук у Познані на чолі з доктором філософії Пшемиславом Ковальчевським.
Великою популярністю користуються овочеві сосиски, які можна використовувати як у складі основної страви (наприклад, хот-дог), так і як закуску. Виробники веганських продуктів все частіше роблять їх схожими на м’ясні аналоги. Вчені з Познані підкреслюють, що продукти тваринного походження є багатим джерелом екзогенних амінокислот і заліза, тоді як продукти рослинного походження, на жаль, часто характеризуються нижчою харчовою цінністю. Тому, на їхню думку, розробники веганської їжі повинні пам’ятати про доповнення до неї поживними речовинами, які є дефіцитними в рослинній дієті, такими як залізо, вітамін B12 і незамінні ненасичені жирні кислоти.
Аналізуючи склад веганських сосисок, їх виробники орієнтуються на роль і тип білків, які в них використовуються. Найбільш часто використовуються ізоляти соєвого білка, білка гороху і пшеничного глютену. Дослідження показали, що ізоляти соєвого білка можуть значно покращити консистенцію овочевих ковбас, забезпечуючи відчуття м’яса в роті.
Науковці Познанського університету природничих наук створили продукт, адаптований до сьогодення – сучасний, простий у використанні, здоровий, створений для прогресивних споживачів, які шукають новизни. Використана технологія екструзії – метод, завдяки якому ковбаса отримала чудову консистенцію при максимальному збільшенні її харчової цінності. Структура картопляного крохмалю була модифікована за допомогою тепла і тиску, отримавши властивості, схожі з властивостями м’яса – еластичність і гнучкість. Тому споживачі отримають продукт, дуже схожий на традиційний, який вони знають. Але це ще не все, нову ковбасу визнали повноцінним продуктом дієта, багата поживними речовинами, завдяки вживанню картопляного білка.
Читайте також: У дитсадках і школах Вроцлава спробують вегетаріанське меню