Картопля з синім м’якушем: корисна екзотика в Україні
Картопля з червоним, синім або фіолетовим м’якушем має у шість-сім разів більший антиоксидантний потенціал за традиційні бульби. Він навіть більший, ніж у моркви, цибулі та білого перцю.
Кольорова картопля поки що екзотична для України. Хоча вітчизняний Інститут картоплярства вже створив два сорти з кольоровим забарвленням м’якуша бульб: Солоха – із синім м’якушем та Хортиця – із червоним, пише журнал «Плантатор».
За даними дослідників, у картоплі із забарвленим м’якушем міститься в чотири рази більше таких антиоксидантів, як зеаксантин і лютеїн, ніж у бульбах із білою або жовтою серединою.
Бульби, багаті на пігмент антоціан, зберігають колір навіть після теплової обробки: їх можна смажити, використовувати для приготування пюре та інших страв. Саме антоціани забезпечують інтенсивне фіолетове забарвлення баклажану, темному винограду, ожині та чорниці. Пігмент, як вважається, є сильним антиоксидантом і оздоровлює кровоносну систему.
Страви з кольорової картоплі готують так само, як і з картоплі з білим, кремовим або жовтим м’якушем.
У багатьох країнах натурально забарвлена картопля має високий попит у ресторанах, а також у городників – любителів екзотики. У США картоплепереробні заводи вже виробляють продукти з кольорової картоплі: салати і кольорові чипси. Найбільш популярні сорти: Congo, Blaue Hindelbank, All Blue, Red Pearl, Purple Peruvian, Alaska Sweetheart, Cranberry Red. До того ж деякі кольорові сорти можна їсти сирими.
Додати коментар