Картопля Маріс Пайпер набуває стійкості до фітофторозу та вірусів

Британська компанія BioPotatoes (BioP) розробляє сорт картоплі Маріс Пайпер, стійкий до одного з найруйнівніших захворювань – фітофторозу.
Про це повідомляє Norwich Research Park.
Фітофтороз може знищити врожай за кілька тижнів, змушуючи фермерів застосовувати до 20 профілактичних обробок фунгіцидами за сезон. BioP, комерційний партнер лабораторії The Sainsbury Laboratory, використовує точне селекційне розведення, впроваджуючи в культури «генетичні детектори» з диких родичів картоплі, які активують природний захист рослин ще до появи хвороби.
Докторка Саша Єреміна зазначила: «Ми на початку шляху, який збереже майбутнє та підвищить цінність картопляних культур. Це зробить виробництво більш стійким, ефективним і доступним для споживачів із меншим впливом на довкілля».
Точне селекційне розведення дозволяє скоротити тривалість створення стійких сортів з десятиліть до кількох років. BioP також впроваджує природну стійкість до вірусів PVY і PLRV, що зменшить потребу у транспортуванні насіннєвої картоплі на великі відстані та скоротить використання пестицидів.
Компанія проводить другий рік польових випробувань і готує заявку на комерційне затвердження від DEFRA. Очікується, що перші стійкі до фітофторозу та вірусів бульби Маріс Пайпер надійдуть на ринок до 2030 року.
Роз Бьорд, CEO Anglia Innovation Partnership, додала: «BioP є чудовим прикладом того, як багаторічні дослідження можна успішно комерціалізувати, захищаючи важливу культуру від фітофторозу, який колись спровокував Ірландський картопляний голод».
Читайте також: Генетики довели, що картопля частково походить від томата