Овочі-Ягоди-Сад

Італійські вчені вивели новий сорт чорних томатів

Новий сорт Sun Black, який містить велику кількість антоціанів – пігменту, який міститься у чорниці, ожині та чорному винограді, був розроблений вченими в Італії.

Сорт має темно-чорну шкірку і червону м’якоть, гарний смак та містить багато корисних речовин.

Про це повідомляє Frutinet.

Сорт томату Sun Black є продуктом ініціативи Tom-Anto , міжвузівського проєкту, який фінансується італійським урядом і координується професором П’єрдоменіко Перата з Школи розширених досліджень Сант-Анна в Пізі. Як відомо, міністерство університетів Італії вклало в дослідження близько 150 млн. євро.

За словами розробників, томат Sun Black поєднує в одному продукті поживність кількох овочів. 

«Ідея полягала в об’єднанні в одному продукті вищого рівня антоціанів, які мають антиоксидантні властивості, – повідомили в прєкті. – Зазвичай вони відсутні в томатах».

Сорт Sun Black, що вирощується другий рік, був отриманий шляхом схрещування ряду томатних сортів із контрастними ознаками.

Зараз розробляються плани щодо його виробництва у комерційних масштабах.

Довідка: Чорні сорти томатів відомі вже кілька десятиліть. Абсолютно чорного кольору томатів в природі не існує. Колір цих представників великого сімейства пасльонових варіюється від синьо-вишневого, до фіолетового і шоколадно-коричневого. В залежності від того чи іншого сорту або гібриду, розміри та форми плоду чорного томату теж абсолютно різні:, чері, грушоподібний, біф, великоплідний.

На відміну від червоних томатів, чорні містять більшу кількість цукрів, вони солодші і соковитіші. Якщо червоним томатам колір надають каротиноїд і лікопін, а в чорних є крім перших двох і речовини-антоціани, які надають плоду фіолетове забарвлення. При змішуванні цих речовин і виходить більш темний, коричневатий колір, причому, чим більше в томаті антоціанів, тим він темніше.

Читайте також: Іспанська компанія має успіх на виробництві синіх, зеленувато-рожевих та коричнево-чорних томатів