Ірга поєднує легкість вирощування горобини й відмінний смак лохини
Ірга канадська є новою й перспективною ягідною культурою для комерційного вирощування в Грузії.
Про це розповів співзасновник компанії Vanrik Agro Group (Грузія) Іраклій Парцванія під час міжнародної конференції «Ягоди України: заморозка та свіжий ринок».
Цей чагарник або невелике дерево добре адаптується і росте в різних середовищах, за винятком дуже сухих і вологих місць.
Ірга набагато менш вимоглива до ґрунту на відміну від лохини високорослої.
Рослини мають високу морозостійкість, витримують температури до -30 ° С, а квіти стійкі до пізніх весняних заморозків.
За словами Іраклія Парцванія, в Європі, в тому числі й у Польщі, ірга все ще дуже мало відома.
«Ми розраховуємо, що вирощування ірги викличе великий інтерес у великих і дрібних фермерів, аналогічний динамічному розвитку вирощування лохини та горобини чорноплідної, – наголосив він. – Зважаючи на те, що ірга поєднує легкість вирощування, як у горобини, і відмінні смакові якості, як у лохини».
До того ж ірга – ще й непоганий медонос.
Плоди ірги соковиті, дуже солодкі і смачні. Вони містять багато цукру, антиоксидантів, мінералів, вітамінів (А, В і С), дуже мало органічних кислот. «За смаковими характеристиками і ціною ірга може ефективно конкурувати, наприклад, із лохиною», – зауважив Іраклій Парцванія.
Ягоди ірги споживають у свіжому вигляді, заморожують, сушать. Вони також використовуються в медичних цілях – для приготування чаю або настою використовують кору, стебла/гілки, коріння, квітки.
Додати коментар