Овочі-Ягоди-Сад

Інжир – нова ніша для українських теплиць

Інжир – нова ніша для українських теплиць

В Україні інжир може стати вигідним доповненням до традиційних тепличних напрямів.

Таку думку висловила співзасновниця компанії «Виноградник Юліних» Ольга Юліна у статті для журналу «Садівництво по-українськи».

Господарство вже випробувало вирощування саджанців інжиру, малини та гранату і планує розвивати ці напрямки надалі.

Інжир у теплиці формують подібно до винограду – рослина компактна, не займає багато місця, проте потребує обов’язкового укриття на зиму. На відміну від винограду, який сьогодні не потребує зимового захисту навіть у північних регіонах, інжир чутливий до морозів, тому його вкривають агроволокном або вирощують у теплицях.

Минулого року інжир від «Виноградника Юліних» продавався по 250 грн/кг, і попит перевищив пропозицію. Конкуренції на ринку майже немає, тому напрямок вважають перспективним. Найкраще зарекомендували себе сорти Далматський, Кримський Рожевий, Чорний, Голіаф та ще близько двох десятків нових.

Малина у господарстві представлена сортами Маравілла та Пшехиба, а гранат – сортом Гюлоша, який також потребує ретельного укриття. Водночас, на думку Юліної, гранат поки не має промислових перспектив в Україні, натомість інжир – це культура, чий потенціал лише починають відкривати українські фермери.

Читайте також: Сезон тепличного вирощування малини у горщиках можна регулювати