Інтродуковані сорти яблуні випробували на морозостійкість
При проморожуванні однорічних приростів сортів яблуні найменш морозостійким виявився сорт Луна, а найбільш – Релінда.
Такі результати дослідження оприлюднили науковці Національного університету біоресурсів і природокористування України, повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
У дослідженні були задіяні насадження яблуні, закладені у 2009 році на підщепі М9 за схемою садіння 4×1,5 м, інтродукованих сортів Ренора, Релінда та Луна. У якості контролю – районований для лісостепової зони Скіфське Золото.
При температурі -30°С та -35°С тканини верхівок усіх сортів зазнали пошкоджень у 1,4-4,0 бали. Але, зважаючи на підмерзання камбію у 2,6-4,0 бали, можна зробити висновок, що ці тканини не підлягають регенерації і загинуть.
«Більш стійкою до низьких температур виявилась середня частина приростів, особливо в зоні міжвузлів, – розповідає дослідниця НУБІП, кандидатка наук Оксана Кузьмінець. – При цьому усі досліджувані сорти при температурі проморожування мінус 30°С мали підмерзання тканин в межах 0,2-2,5 бали, тоді як при -35°С фіксувалося побуріння тканин у 1,5-4,2 бали».
Дослідження показали, що сорт Луна доцільно вирощувати тільки у південних регіонах, де мінімальна температура становить вище 30°С морозу. Для сорту Ренора -30°С не спричинили значних пошкоджень тканин середньої частини однорічних приростів (1-2 бали), тоді як нижча температура виявилась критичною. Крім того, дослідження виявили, що верхня частина однорічних приростів є найменш морозостійкою.
Читайте також: Зими останніх років не є критичними для яблуні