Хибний вибір сортів та катаровка спричиняють підмерзання винограду
Основним фактором пошкодження коренів винограду від сучасного впливу морозів є помилки фермерів при виборі сортів та виконанні прийомів видалення поверхневих коренів – катаровки.
Про це йдеться в матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
Порушення технологій останнім часом часто спостерігаються у фермерському та приватному виноградарстві, зорієнтованому на столові ягоди. Крім загальних порушень допускаються помилки на етапі вибору доцільного сортименту.
«У цьому випадку головним критерієм і авторитетом у абсолютної більшості фермерських господарств є реклама, — пояснює доктор наук, професор Миколаївського державного аграрного університету Іван Шевченко. — Тому насадження закладаються випадковим садивним матеріалом, дуже часто нестандартними саджанцями, у тому числі кореневласними на важко суглинистих чорноземах, де пошкодження їх філоксерою гарантовані».
Читайте також: Столовий виноград вигідно вирощувати невкривним, на перголі