Грушу ефективніше зберігати у плодосховищі з контрольованою атмосферою, ніж у звичайному холодильнику
Низький уміст кисню і високий – вуглекислого газу у камері плодосховища з контрольованою атмосферою (КА) обмежує у плодів груші клітинне дихання та продукування етилену.
Завдяки цьому після виходу зі зберігання вони мають щільніший м’якуш, містять більше кислоти і значно ароматніші. В умовах КА у груші пізніше змінюється й основне забарвлення шкірочки.
Так, у плодів сорту Конференція, м’якуш яких після збирання мав щільність 7 кг/кв. см, після виймання зі сховища з КА щільність становила до 3,6 кг/кв. см, натомість у плодів після зберігання у звичайному холодильнику вона опустилася до 2,8 кг/кв. см. Після досягнення плодами споживчої стиглості й тижневої імітації умов торгового обігу ці показники змінилися відповідно до 2,4 та 2 кг/кв. см.
Про те, яким ризикам піддається врожай груші під час зберігання у холодильних плодосховищах, можна буде дізнатися з доповіді польського науковця Яна Блащука з Сільськогосподарського університету Кракова на форумі «Інтенсивний сад-2018: Інновації без помилок», який 27-28 листопада відбудеться у Вінниці, у приміщенні Вінницької обласної філармонії.
Додати коментар