Грунт навколо груші варто утеплювати на зиму
Груша, яка вирощується на півночі вимагає обов’язкового підгортання на зиму – торфом, тирсою, ґрунтом з-під печериць тощо.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише Мачей Липецький, садівник, власник розплідника Lipecki (Польща)
«Промерзання кореневої системи – одна з найсерйозніших проблем у виробництві груші. І тут вже не потрібно 30 градусів морозу, – каже він. – Мій розплідник груші тричі промерзав повністю і п’ять-шість разів підмерзав. Наприклад, років п’ять тому ми не очікували жодних проблем з погодою, зрізали навесні підщепи з очком, тобто зростання начебто почалося, але потім 60% саджанців загинули – виявилося, що коріння промерзло. Причому зими того сезону практично не було, проте одної ночі температура опустилася до мінус 16, без снігу, і цього вистачило, хоча в це важко повірити».
Навесні саджанці обов’язково треба розкрити, резюмує Липецький, – щоб сорт не вкоренився, інакше пропаде вплив підщепи. І ці процедури потрібно повторювати не лише в перші роки, а й упродовж усього життя саду.
Читайте також: Україну очікує перевиробництво груші, – садівник