Грунт для баштанних треба везти на аналіз, – консультант
Думка, що кавунам та диням потрібно багато сонця, а де рости, їм все одно, — хибна, запевняє агроном-консультант Валерій Помазнюк. Насправді баштанні чутливі до кислотності та солоності ґрунту. Тому перше, що має зробити фермер, — відвезти зразки ґрунту та води для поливу на аналіз.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
«Баштанні вимогливі до ґрунтів і ніколи не дадуть урожаю на болотистих чи засолених землях, – сказав Валерій Помазнюк. – За структурою ґрунт має бути легким — піщаним або супіщаним, за кислотністю — близьким до нейтрального (pH 6,8–7,2). Тому перше, що має зробити фермер, — відвезти зразки ґрунту та води для поливу на аналіз. Дніпровська вода завжди вважалася для зрошення найкращою, та останнім часом стала більш лужною: pH 7,5–8,0. Це має насторожувати, бо рослини починають негативно реагувати на кислотність, близьку 8,0 одиницям».
За словами агрономі-консультанта, за надлишку натрію хлору листя з країв може жовтіти. Як і решта гарбузових, кавуни та дині погано переносять будь-яку засоленість хлоридами, сульфатами, карбонатами, бікарбонатами та іншими розчинними солями.
«Концентрацію солей вимірюють кондуктометром (солеміром), який пропускає електричний струм крізь солі, що присутні в ґрунтовому чи водному розчині. Залежно від кількості солей (одиниця вимірювання — ЕС) можна визначити потенційні втрати врожаю. За 2,5 ЕС — 0% втрат, 3,3 ЕС — 10%, 4,4 ЕС — 25%, 6,3 ЕС — 50%, 10 ЕС — 100%, – наголосив Валерій Помазнюк. – Якщо ЕС ґрунту перевищує допустимі показники, то проводять меліоративні роботи. Засоленість води простіше корегувати через систему фертигації».
Читайте також: Витрати на плівку та агроволокно компенсуються ціною на баштанні