Гострі ножі та повільне нарізання цибулі зменшують розбризкування соку

Вчені Корнелльського університету (США) провели дослідження, яке показало, що при нарізуванні цибулі спочатку виникає шар високошвидкісного аерозолю, а потім повільніші рідини формуються у краплі. При використанні тупих або швидкого різання кількість та енергія викинутих крапель значно зростає.
Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
«Гострі ножі та обережне різання зменшують утворення бризок, що може допомогти запобігти поширенню харчових інфекцій», – зазначили автори дослідження.
Експерименти показали, що тверда зовнішня шкірка кожного шару цибулі захищає внутрішню частину, що під час різання піддається сильному стисненню перед руйнуванням. Це пояснює, чому різка зміна гостроти ножа або швидкості різання підвищує кількість крапель. Результати роботи не лише пояснюють кулінарну інтуїцію, а й мають практичне значення для гігієни на кухні та безпечного приготування їжі.
Читайте також: В Австралії виростили цибулю без сліз