Головне питання групи виробників – збут моркви
Група фермерів-одноосібників, що вирощують овочі в селі Новософіївка на Херсонщині, головною проблемою вважає збут моркви – основної своєї культури.
Овочі, об’єднавшись, везуть вантажівками на ринки Херсона, Миколаєва, Одеси а також продають на сусідніх ринках розташованих на морі Лазурного, Залізного Порту та Скадовська.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Урожайність моркви у новософіївських фермерів – 60 т/га. Проте, головна проблема – попит і ціна.
«У пошуках цих вирішальних для бізнесу складових селяни знаходяться постійно, – йдеться у публікації. – Колись, розповідають, від машин покупців у селі був такий рух, як у великому місті. Наразі все змінилося. Тепер виробники овочевої продукції нерідко самі (не чекаючи перекупників) їдуть зі своїм товаром до Херсона, Миколаєва, Одеси, найнявши п’ятитонник в односельця. Частково розв’язує питання збуту курортна зона, а саме близькість Новософіївки до Лазурного, Залізного Порту та Скадовська. На місцевих ринках завжди можна щось вторгувати, ще й за хорошу ціну».
Щоб морква краще продавалася, її сортують, миють.
За ранню моркву гуртовики цього року давали 14 грн, за моркву другого обороту — 8–11 грн. Такі ціни, на думку лідерки групи Людмили Яценко, можна було б вважати прийнятними, якби не почали здорожуватися витратні матеріали.
Читайте також: Дрібні фермери об’єдналися для вирощування моркви