Глобальне потепління покращить смак вина
Глобальне потепління покращить смак французьких вин у регіоні Бордо. За даними дослідження вчених Оксфордського університету та Університету Бордо, найкращі вина у регіоні виходили з винограду, який зібрали в роки з більшою кількістю опадів узимку, вищими температурами та більш ранніми й короткими сезонами. Почастішання таких явищ прогнозують з подальшою зміною клімату.
Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі iScience.
Якість вина, зокрема його смак, сильно залежать від мінливості кліматичних умов.
Дослідники зіставили кліматичні дані виноробного регіону Бордо за 1950-2020 роки з оцінками якості його вина за кожний із цих років. Загалом дослідження вказало, що за останні 70 років якість вин Бордо лише покращувалася.
Важливе значення у цьому належить зміні кліматичних умов, причому не лише у період росту виноградної лози, а й у неактивний зимовий сезон. Найкращі вина виготовлялися з винограду після зими із великою кількістю опадів, літа з високими температурами й малою кількістю опадів, а також посушливої осені. Позитивний вплив також мали швидше настання сезонів, як-от похолодання, із коротшою їх тривалістю. Оскільки ці явища, скоріше за все, посиляться ще більше у наступні роки з потеплінням клімату, то вино в Бордо може ставати ще кращим.
Водночас вчені наголошують, що позитивний вплив потепління триватиме лише до того часу, поки воно не почне суттєво обмежувати рослини у доступі до води. Можливо, штучне зрошення допоможе розв’язати проблему.
Також науковці припускають, що те саме відбуватиметься з вином не лише в Бордо, а і в інших регіонах, але це слід перевірити у наступних дослідженнях.
Читайте також: Ділянки для висаджування винограду визначають взимку