Генетики США навчились управляти властивостями ожини

Науковці Університету Флориди відкрили гени ожини, які відповідають за виробництво антоціанів – пігментів, які надають ожині глибокого темного кольору та відомі своїми антиоксидантними властивостями.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
Ці та інші наукові результати американських дослідників надзвичайно важливі й для українських фермерів. Сьогодні в Україні ожину вирощують на тисячах гектарів – переважно в малих і середніх господарствах. Однак нестача безколючкових, стійких до хвороб і транспортабельних сортів часто обмежує прибутковість ягідників.
Нові сорти, створені за допомогою геномної інформації, можуть повністю змінити ці правила гри. А саме збільшити врожайність і якість ягід, зменшити витрати на захист від хвороб, продовжити терміни зберігання і транспортування, забезпечити легший і безпечніший збір врожаю. Для виробників це – шанс диверсифікувати доходи, а для споживачів – отримати якіснішу, кориснішу ягоду українського походження, кажуть експерти.
Читайте також: Відкрили гени ожини, відповідальні за імунітет проти антракнозу і борошнистої роси