Овочі-Ягоди-Сад

Франція посилює боротьбу із лжефранцузькими продуктами

Франція посилює боротьбу із лжефранцузькими продуктами

У Франції значно посилили контроль за маркуванням походження фруктів, овочів та продуктів їх переробки а також меду, м’яса й алкоголю. Йдеться про боротьбу з так званою «францизацією» – випадками, коли імпортовану продукцію помилково або навмисно позначають як вирощену у Франції.

Про це повідомляє Міністерство сільського господарства Нідерландів із посиланням на французьку службу DGCCRF.

У 2024 році французькі інспектори перевірили 10 тис. партій харчових товарів, із яких у 34% виявили порушення. Внаслідок цього було винесено понад 1,8 тис. попереджень, 588 приписів про зупинку незаконних дій і 562 протоколи. Найбільше порушень виявили в секторах овочів, фруктів, м’яса й алкоголю.

Зокрема, в регіоні Окситанія під виглядом французьких продавали імпортовані цибулю та селеру. Крім того, один з виробників вказував на упаковках яблучного соку, що сировина зібрана з місцевих органічних садів, хоча частину соку постачали з Італії та Німеччини.

Схожі схеми викрили й у випадку меду: продукція зі Східної Європи маркувалася як французька.

Французькі урядовці вважають, що такі маніпуляції шкодять довірі споживачів та конкурентоздатності місцевих фермерів. Через це уряд посилив перевірки, у тому числі за допомогою лабораторних аналізів і співпраці з митницею.

Мета нової політики – гарантувати прозорість походження продукції та зміцнити продовольчий суверенітет Франції.

Читайте також: БЕБ викрило масштабне виробництво фальшивих пестицидів