Овочі-Ягоди-Сад

Фермерка з Київщини прогнозує ріст споживання органічної спаржі

Фермерка з Київщини прогнозує ріст споживання органічної спаржі

Ніна Смірнова, яка разом з чоловіком вирощує фундук та органічну спаржу в господарстві Nuts`N`Garden у Білоцерківському районі на Київщині, прогнозує ріст споживання цієї продукції в Україні.

Про це йдеться в її інтерв’ю AgroTimes.

Господарство у 2022 році почало збирати перший врожай органічної спаржі. Продукцію успішно реалізовують через соцмережі з доставкою поштою. Крім того, ведуть перемовини з мережами супермаркетів та органічних магазинів.

« До речі, близько 85% клієнтів по спаржі минулого року, повернулись до нас в цьому. Думаю це є досить високою оцінкою нашої роботи і дуже нас надихає», – розповіла пані Смірнова.

Перспективи експорту органічної продукції більш складні –  потрібно кооперуватись з кимось, об’єднуватись, щоб відправити щонайменше фуру-рефрижератор. До того ж для тривалого транспортування, спаржу потрібно зовсім по-іншому готувати – для цього потрібні додаткові лінії та обладнання. 

«Тут важливе ще питання ціни. Адже, наприклад, у Польщі вона може бути не завжди вище, ніж в Україні. В майбутньому експорт – можливо. Але я можу констатувати, що і в Україні є поціновувачі органічної продукції, і попит також є і він буде тільки збільшуватись», – запевнила фермерка.

Читайте також: Органічна фермерка зробила 20 висновків з роботи