Фермери почали масово заморожувати цибулю з прицілом на подальший експорт
Підприємства, що спеціалізуються на заморожуванні свіжих овочів та ягід, повідомляють про значне збільшення заявок на заморозку ріпчастої цибулі. Багато заводів вже мають повну завантаженість потужностей до весни.
Про це пише сайт «Шувар».
Фермери та перекупники зараз скуповують цибулю в господарствах для подальшої заморозки. Готову продукцію підприємства планують продавати переробникам в ЄС.
«Поточний сезон для виробників цибулі обіцяє бути досить складним, ‒ зауважує Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи. ‒ Господарства різко розширили площі, тому врожай буде більшим, ніж минулого року, а продавати все це доведеться на внутрішньому ринку».
За словами експерта, ринок свіжої цибулі перебуває в стані стагнації, зниження ціни не дозволяє господарствам збільшити обсяг продажу. Вийти на ринок ЄС із свіжою цибулею поки не вдається, тому що в Польщі ціни на свіжому ринку практично на українському рівні.
«А ось у замороженої та чищеної цибулі перспективи набагато кращі, її собівартість в Україні нижча, ніж у Польщі, завдяки відносно невисоким витратам на ручну працю», ‒ наголошує Тетяна Гетьман.
За даними Інформаційно-аналітичного центру «Шувар», сьогодні польські переробники готові закуповувати українську заморожену цибулю по 0,48-0,52 євро/кг. Українські підприємства пропонують заморожену цибулю по 0,33-0,34 євро/кг.
Водночас свіжа цибуля у Польщі й Україні сьогодні коштує близько 0,07-0,08 євро/кг, і ціни на ринку поступово знижуються.
Слід зазначити, що аналогічна ситуація на ринку спостерігалася у сезоні 2012/2013 років. Тоді через надлишок пропозиції ціни почали знижуватися ще на початку вересня. Їх поступове зростання відбулося лише в березні. Але через проблеми з якістю більшість господарств змушені були продавати цибулю навесні дешевше, ніж на момент збирання.
Додати коментар