Фермери намагаються підняти ціни на цибулю
У господарствах України поступово зростають ціни на цибулю. 28 серпня відпускні ціни на якісну цибулю декларуються по 3,3-3,5 грн./кг, деякі фермери погоджуються продавати врожай по 4 грн./кг, пише «Інфо-Шувар».
При цьому тиждень тому фермери південних регіонів пропонували цибулю по 2,5-3 грн./кг.
«Ще п’ять років тому саме на період збирання врожаю ціни на цибулю в Україні просідали, бо фермери намагалися позбутись обсягів, які не були призначені для тривалого зберігання, – розповідає експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман. – Але останні три-чотири роки ми спостерігаємо протилежну тенденцію: цибуля наприкінці серпня – початку вересня навпаки починає дорожчати».
Поштовхом для такої тенденції, вважає експерт, частіше за все стають прогнози щодо зниження врожаю. Перекупники намагаються якнайшвидше заповнити сховища «поки дешевою» цибулею з твердими намірами заробити на суттєвому зростанні ціни в другій половині сезону. На ринку створюється ажіотаж, ціни починають зростати. Втім, далеко не завжди фінансовий результат справджує очікування фермерів і тим більше –перекупників, додає Тетяна Гетьман.
Вона наголошує на тому, що за останні сім-десять років в Україні було збудовано досить багато овочевих сховищ. Проте саме відсутність бажання у фермерів та перекупників працювати системно дуже часто призводить до суттєвих цінових коливань і, відповідно, втрат.
Додати коментар