Фермер розповів про зберігання цибулі
Термін зберігання цибулі безпосередньо залежить від сорту й тривалості вегетації. Ранні сорти зберігаються гірше, ніж пізні. При збиранні цибулю важливо висушити.
Про це у статті в журналі «Плантатор» написав Віталій Білан, засновник фермерського господарства «Пан Білан» на Одещині.
«Ранні сорти мають менший потенціал зберігання, якщо не застосовувати спеціальні регулятори спокою, – зазначив він. – Пізні сорти формують 12 і більше листків і можуть зберігатися 3–4 місяці у вентильованих сховищах без втрати якості за умови, що цибулини зібрано своєчасно й вони пройшли профілактику проти хвороб».
Для якісного зберігання важливим є обережне механізоване збирання, пише експерт. Шийка цибулини має бути щільно закрита, покривні луски – цілими, без пошкоджень. Тільки за таких умов можна гарантувати збереження товарного вигляду до жовтня.
«Простими методами є зберігання в контейнерах під навісом із примусовою вентиляцією або на підлозі з наддувом повітря. В Україні поки що недостатньо якісних складських приміщень, тому фермери змушені застосовувати тимчасові варіанти, що, однак, не завжди гарантує стабільну якість продукції», – розповів Білан.
Дотримання температурного і вологісного режимів є критично важливим: порушення умов одразу позначається на якості. Озима цибуля за правильних умов зберігається 3–4 місяці без проростання й втрати смакових і товарних якостей.
Читайте також: Озима цибуля дає значно вищий прибуток попри нижчу продуктивність проти ярової