Овочі-Ягоди-Сад

Фермер поділився секретом вирощування кавунів без поливу

Фермер Шевкет Реїзов з села добропілля на Херсонщині понад 20 років вирощує богарні кавуни. Зараз вони займають не менше 80 га. Головний секрет – ретельна підготовка ґрунту.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Важливо ретельно підготувати ґрунт, – наголосив Шевкет Реїзов. – Від цього напряму залежить майбутня врожайність: щоб отримати гарний урожай, треба зберегти більше вологи, запобігати її випаровуванню. Для цього одразу після збирання попередника дискуємо ґрунт, а вже пізно восени (в листопаді) проводимо глибоку оранку (на 30–35 см). Після сходження снігу ранньою весною поля боронуємо. Робимо це зубовою бороною ЗПГ-24 вітчизняного виробництва з шириною захвату 24 м на глибину 3–4 см. Ця операція потрібна для утримання вологи. Через деякий час проводимо суцільну глибоку культивацію на глибину 10–12 см, щоб зробити ґрунт пухким, а також видалити бур’яни».
Навесні, безпосередньо перед сівбою проводять культивацію на глибину 4–5 см (на глибину посіву).

Добрива вносять у два прийоми: пізно восени перед оранкою та навесні під час передпосівної культивації (комплекс NPK 8:26:19). Зокрема – суперфосфат по 150 кг/га за прийом. Азотні добрива (КАС 32) у кількості 150 кг/га вносять тільки один раз – під час сівби.

Читайте також: Як підготувати ґрунт до вирощування кавунів