Експорт ягід у 2023-му перевищить 30%, – президентка асоціації
У 2023 році частка врожаю українських ягід, яка піде на експорт, буде більшою, ніж 30%.
Такий прогноз озвучила очільниця асоціації «Ягідництво України» Ірина Кухтіна на форумі «Інтенсивний ягідник».
«Якщо раніше в середньому на експорт йшли до 30% врожаю ягід, то у 2023-му цей відсоток буде зростати», – вважає вона.
Втім експертка нагадує: щоб успішно працювати на зовнішньому ринку, крім багатьох відомих факторів (контроль якості, сертифікація, простежуванність, нормативи, пакування тощо), треба бути присутнім там.
«Вас повинні бачити на міжнародних виставках, вам треба уважніше, ніж раніше, відповідати на листи», – пояснює Кухтіна.
Покращення всередині країни для ягідного сектора вона поки що не бачить і не очікує. Купівельна спроможність населення падає і буде падати протягом ще 2023 року. Відповідно внутрішній ринок буде ще слабкішим. Тому й орієнтуватись треба здебільшого на експорт, щоб, по-перше, отримувати дохід у твердій валюті, бо девальвація гривні продовжиться, і, по-друге, щоб «перемкнути» об’єми з України на зовнішній ринок, резюмує голова асоціації «Ягідництво України».
Читайте також: Українська ягода затоварила польські сховища