Експорт лохини не варто починати з плантацій менше 100 га, - фермер
При закладанні плантації лохини, орієнтованої на експорт, площі менше 100 га не матимуть достатнього економічного сенсу, вважає директор найбільшого в Україні підприємства-виробника цієї ягоди компанії «Бетек» Віктор Фарафонов.
Про це повідомляє AgroTimes.
«Бетек» відразу орієнтувався на експорт. У 2011 році у село Барвинівка в Житомирської області привезли саджанці лохини з США та висадили на 154 га. Зараз компанія має 325 га плодоносних плантацій лохини, на полі в період пікової урожайності працює до 2,5 тис людей. З листопада до березня на обрізуванні кущів зайнято близько 100 чол.
Спочатку посадили звичайні неліцензовані сорти, забезпечили конвеєр збирання. Зараз їх міняють на більш смачні.
Лохину вирощують на грядах під плівкою.
«Це єдина технологія, придатна для насадження великих площ» – зауважив Віктор Фарафонов..
Ширина міжрядь на старих плантаціях 3,5 метра, на нових 3,1 метра. Плантації мають систему зрошенні, живлення відбувається за допомогою фертигації.
Міжряддя мають природне задерніння. Так простіше доглядати – їх просто викошують.
Запилюють ягоди на першому етапі цвітіння джмелі, на другому – дикі запилювачі та джмелі, на третьому – бджоли.
«Буває, при ранньому цвітінні акації бджоли летять на неї, а не на лохину» – розповів директор компанії.
«Бетек» має свою пасіку на 250-300 вуликів, запрошує інших пасічників.
Особливу увагу приділяють захисту від граду. Для цього мають пропанові акустичні гармати та радар. Але й при цьому трапляється, що град вибиває краї полів.
Для боротьби із заморозками, застосовують туманоутворення, парафінові свічки.
На пізніх сортах зроблені навіси з протиградової сітки з плівкою.
Читайте також: Фермер розповів про реальні витрати на плантації лохини
Додати коментар