Експерт дав 5 порад для зберігання груш
Ян Блащик, доктор наук, співробітник Краківського аграрного університету (Польща) дав поради садівникам, як зробити зберігання груш більш ефективним. Він радить зберігати не надто великі плоди, вчасно зібрані та добре насичені кальцієм. Мікроклімат у камерах сховища підбирають під найчутливіший сорт, пильно контролюють процес зберігання.
Про це він написав у своїй колонці на AgroTimes.
Ось 5 порад від дослідника:
- Не зберігайте занадто великі плоди – вони не є міцними і легко пошкоджуються.
- Чим пізніше ми зібрали плоди, тим коротше зможемо їх зберігати, адже вони швидше досягнуть піку стиглості.
- На практиці складно заповнити одну камеру лише одним сортом. Можна розміщувати різні сорти по сусідству, але тоді варто пам’ятати, що умови камери мають бути налаштовані під більш чутливий з них. Це буде не дуже добре для інших сортів, але так ми збережемо максимум продукції.
- Постійно слід контролювати стан плодів у камері: періодично відбирати проби, щоб перевірити щільність м’якуша (це кращій показник, який характеризує якість), цукристість і наскільки плоди виглядають здоровими. Це можна зробити за допомогою контрольних вікон камери або антресолей, які дають більш панорамний вид на продукцію згори.
- Добре зберігаються лише плоди з відповідним вмістом кальцію, і на момент збирання його кількість у плодах має бути достатньою.
Читайте також: Українська груша уже пішла на експорт