Овочі-Ягоди-Сад

Два фактори повернули популярність аґрусу

Два фактори повернули популярність аґрусу

Безколючкові сорти та стійкість їх до хвороб зумовили нову хвилю популярності аґрусу.

Про це йдетьсяу матеріалі журналу «Садівництво по-українськи»

«Два чинники — поява безколючкових сортів і підвищення стійкості до американської борошнистої роси — зумовлюють нову хвилю зростання популярності до аґрусу як нішевої ягідної культури», — зазначив Олег Савейко, власник ягідного розсадника (Полтавська обл.)

Він нагадав, що до початку ХХ століття аґрус у Європі був дуже популярним, однак із появою «американки», здатної повністю знищити величезні плантації, — площі під цією культурою стали катастрофічно скорочуватися, — розповів Савейко. — Знадобилося майже пів століття, щоб вивести відносно стійкі до цієї хвороби сорти. 

У сучасному сортименті є багато сортів аґрусу зі стійкістю до «американки» на рівні, достатньому для отримання щорічних високих урожаїв. 

Спеціаліст зазначив, що сферотека уражує тільки молоді тканини рослин, починаючи з нижнього ярусу й переходячи поступово до самої верхівки. Першим симптом є білий наліт, який ущільнюється та темніє до коричневого з чорними цятками (клейстотеціями) і врешті темно-сірого кольору. Клейстотеції наростають аж до набуття нальотом чорного забарвлення. У такій формі інфекція може перезимувати як на пагонах, так і на опалому листі та ягодах. Хвороба припиняє ріст пагонів, викривляє їх, листки стають жовтими й гофрованими. Тому, щоб запобігти «американці», кущі мають добре освітлюватись сонцем, а бур’яни треба систематично знищувати.

Читайте також: Як ділянку готують під аґрус