Овочі-Ягоди-Сад

Добрива контрольованого вивільнення підвищують врожайність і зменшують шкоду довкіллю

добрива

Університет Флориди (UF/IFAS), (США) опублікував огляд, який пояснює, як добрива з підвищеною ефективністю (EEF), зокрема контрольованого й повільного вивільнення, можуть допомогти аграріям отримувати вищі врожаї та зменшити екологічні ризики. 

Про це повідомляється на сайті університету.

«Технологія добрив з підвищеною ефективністю не є універсальним рішенням, але це важливий інструмент у ширшій стратегії управління поживними речовинами, – сказав Гардіп Сінгх, доцент кафедри агросистем UF/IFAS. – Довгостроковий успіх залежить від підбору відповідного добрива до культури, ґрунту та кліматичних умов».

За словами науковця, EEF покращують ефективність використання добрив завдяки поступовому вивільненню поживних речовин, яке узгоджується з етапами росту рослин. Це досягається за рахунок полімерних оболонок і мікробіологічних механізмів.

«Для виробників, які мають доступ до локалізованих рекомендацій і підтримки, EEF часто виявляються цінним інструментом», – пояснив Сінгх. «Польові дослідження та демонстрації мають ключове значення для того, щоб визначити, де і коли переваги справді переважають недоліки».

Згідно з оглядом, у порівнянні зі звичайними добривами, використання EEF дозволяє підвищити ефективність засвоєння поживних речовин до 53,8% у пшениці та до 45,4% у кукурудзі, а також підвищити врожайність томатів на 28,58%, рису – на 20%. Водночас викиди закису азоту знижуються до 90% – залежно від культури.

«Сприйняття виробниками поступово змінюється від скептицизму до обережного прийняття», – додав Сінгх. – Ця зміна зумовлена розширенням просвітницької діяльності, більшою кількістю можливостей співфінансування та доказами з місцевих випробувань, які демонструють покращену ефективність використання поживних речовин і реакцію культур за певних умов».

Читайте також: Частка впливу системи живлення на урожайність сої сягає 30%