Дефіцит електроенергії заставляє овочівників адаптувати плани
Українська плодоовочева галузь демонструє значну життєстійкість і продовжує роботу попри відключення електроенергії та руйнування інфраструктури. Хоча зберігання та транспортування продукції під загрозою, виробництво у більшості регіонів не зупиняється, а агровиробники адаптують свої бізнес-плани, розповів Олександр Хорев, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine.
Про це повідомляє «Комерсант Український».
Експерт наголосив, що, попри всеохопний негативний вплив енергетичних атак на економіку та інфраструктуру, ці чинники не зупиняють процеси: «Мені здається що негативний вплив від цього є на всі сфери економіки і життєдіяльності… Це все дійсно впливає на всі процеси, але не зупиняє їх».
За словами Хорева, виробництво продовжується на всіх територіях України, де триває життя, і призупиняється лише в критичних випадках, коли руйнування інфраструктури сягають 80–100%. Він підкреслив, що навіть у таких випадках робота поступово відновлюється.
Хоча строки вирощування овочів та фруктів залишаються незмінними, проблеми з електроенергією можуть вплинути на обсяги продукції та можливість її зберігання. Найбільші ризики стосуються підприємств без альтернативних джерел живлення або тих, хто втратив можливість підтримувати умови для зберігання.
У відповідь на ці виклики агровиробники коригують свої плани: «Тоді продукцію будуть намагатися чи зберігати в іншому місті, чи коригувати свої виробничі і торгові плани», – пояснив експерт.
Читайте також: Черкаські овочівники збільшать овочесховище на 6 тис. тонн